TIPS VOOR HET PERFECTE BANANENBROOD!

TIPS VOOR HET PERFECTE BANANENBROOD!

Ik ben echt gék op bananenbrood! Een heerlijk gezond tussendoortje waar je eindeloos veel variaties mee kan maken. Jenniferkrijnen.com staat inmiddels al vol met lekkere bananenbrood-recepten! Allemaal super lekker én makkelijk om te maken! Nouja, makkelijk? Toch gaat er wel eens iets mis… Te droog, te klef of ingestort. No worries! Met deze bananenbrood-bak-tips kan er niks meer misgaan en bak jij vanaf nu alleen nog maar perfecte bananenbroden!

Healthy Speculaas Cake

Healthy Speculaas Cake

De basis!
Een goed en lekker bananenbrood begint natuurlijk bij een goed basisrecept. Mijn basisrecept voor bananenbrood bestaat altijd uit 200 gram havermout- of speltmeel, 3 bananen, 2 eieren, 100ml amandelmelk, 50gr dadels en een zakje (16gr) bakpoeder. Zelf kan je natuurlijk alle ingrediënten toevoegen die je lekker vindt, maar met deze basis bak ik altijd een heerlijk zoet en smeuïg bananenbrood.

Het bakpoeder in het bananenbrood zorgt ervoor dat het bananenbrood rijst (hoger wordt) en iets luchtiger wordt. Let wel op: bakpoeder en zelfrijzend bakmeel zijn twee verschillende dingen. Zelfrijzend bakmeel is namelijk meel waar al een rijsmiddel aan toe is gevoegd. Gebruik dus of meel + bakpoeder óf zelfrijzend bakmeel.

Stevig of smeuïg?
Zelf hou ik van een lekker smeuïg bananenbrood, maar iemand anders wil hem liever wat steviger. Smaken verschillen natuurlijk! Ik krijg wel eens berichtjes over bananenbrood-recepten die te droog of juist de klef zijn geworden. Wat gaat er mis en hoe kun je dit oplossen?

De reden dat je bananenbrood te klef is komt omdat er teveel ‘natte’ ingrediënten aan het beslag zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld te grote bananen of teveel amandelmelk of ander sap dat in het bananenbrood-recept staat. Wil je dus een iets steviger bananenbrood? Gebruik dan kleinere bananen of iets minder melk of sap! Wil je juist een smeuïger bananenbrood? Gebruik dan grotere bananen of iets meer amandelmelk of sap!

Chocolade Bananenbrood

Chocolade Bananenbrood

De juiste ovenstand en temperatuur
Voor het bakken van bananenbrood gebruik ik altijd de onder- en bovenwarmte van de oven. (Dat is de stand met die twee horizontale streepjes!) Ik leg de bakplaat op de bodem en laat alleen het rooster in het midden van de oven zitten. Voordat ik met het beslag aan de gang ga zet ik de oven vast aan op 175 graden, zodat de oven goed warm is als het bananenbrood erin gaat. Ook zo fijn: elke oven is anders, dus de temperaturen kunnen een beetje verschillen! Merk je tijdens het bakken dat de bovenkant van het bananenbrood te snel bruin wordt, zet de oven dan iets lager.

Help, instortingsgevaar!
Stort je bananenbrood na het bakken in? Dit kan aan een paar dingen liggen: de verkeerde ovenstand bijvoorbeeld. Ik gebruik zelf de onder- en bovenwarmte van de oven voor het bakken van bananenbrood, dit schijnt voor cakes en bananenbroden beter te werken dan de heteluchtoven(-stand). De oven tussentijds openen kan er ook voor zorgen dat je bananenbrood inzakt. Open de oven niet eerder dan na 3/4 van de baktijd. En wat ook altijd goed werkt: zet na het bakken de oven uit en laat het bananenbrood afkoelen in de oven met de ovendeur open.

CHOCOLATE-CHIP BANANENBROOD

Chocolade-Chip Bananenbrood

Voeg je favo ingrediënten toe!
Als je eenmaal het perfecte bananenbrood onder de knie hebt kun je helemaal los! Want er zijn zoveel lekkere variaties te bedenken. Je kunt namelijk zo ongeveer álles toevoegen aan je bananenbrood. Denk aan noten, gedroogd fruit, cacaopoeder, kaneel of speculaaskruiden, yum! Inspiratie nodig? Er staan al heel wat lekkere variaties op jenniferkrijnen.com! Bekijk ze hier.

 

Vragen over bananenbrood-bak-tips? Let me know!Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial